Svedjehamn

SvedjehamnI Svedjehamn, Björköby,  "i hjärtat av världsarvet", ser man tydligt hur landhöjningen påverkat både natur och kultur. Längs naturstigen Bodvattnet runt kan du lära dig mer om detta och naturligtvis blicka ut över Kvarkens ståtligaste De Geer -moräner från det 20 meter höga utsiktstornet Saltkaret. Här finns även Bodback, som användes som hamn ännu på 1930-talet.

I det gamla Salteriet, som fram till 1980-talet användes för inläggning av fisk, finns idag ett sommarcafé och ett båtmuseum. Svedjehamn är även, vartannat år, startpunkten för Postrodden som ordnas varje år. Under Postrodden ror och seglar deltagarna med allmogebåtar mellan Svedjehamn, Björköby och Holmön i Sverige för att hedra de skärgårdsbor som under flera århundraden transporterade post och resande mellan Finland och Sverige.

Från Svedjehamn avgår även båtar för turer i Kvarkens skärgård under sommaren, såsom världsarvskryssningar till Valsörarna. Företagare som erbjuder båtransporter i Kvarkens skärgård finns även samlade här.

Latitud: 63.360304
Longitud: 21.301319