Hembygdsmuseum i världsarvet

Mårtes gårdsmuseum

Mårtes gårdsmuseum

Mårtes Gårdsmuseum består av en gård i typisk Björköstil, som drivs av Björkö fornminnesförening sedan 1992 . På området, i Båoden, finns även försäljning av konstverk och hantverk tillverkade i skärgården, ett motormuseum, snickeri, karderi och spinneri, samt skärgårdens sista väderkvarn. I motormuseet finns gamla bilar, mopeder, motorcyklar m.m. Guidade turer i området kan även bokas hos Björkö fornminnesförening. Museet är öppet sommartid.

Mera information fås hos Mårtes gårdsmuseum på tel: +358 44 324 5730 eller här.

Besöksadress: Uppbyggted 71, 65870 Björköby

 

Granösunds fiskeläge

Granösunds fiskeläge

Granösunds fiskeläge är ett friluftsmuseum beläget i Södra Vallgrund i Korsholms kommun, som hör till Kvarkens världsarvsområde. Museet grundades år 1970 och drivs nu av Replots hembygdsförening. Fiskeläget ger besökaren en bild av hur livet såg ut i skärgården under den tid när större delen av befolkningen livnärde sig på säljakt, fiske, hantverk och jordbruk. På området finns bland annat fiskarbastu, fähus, salthus, säljaktshus och övernattningsstugor. Byggnaderna har inretts så att det skall se så autentiska ut som möjligt. Museet är öppet sommartid.

Mera information fås hos Granösunds fiskeläge på tel: +358 44 726 5165 eller här.

Besöksadress: Bulleråsvägen 320, 65930 Södra Vallgrund

 

Replot hembygdsmuseum

På Alexandersgatan, mitt i Replot, finns Replot hembygdsmuseum. I museets samlingar ingår allt som var typiskt för ett självhushåll i en skärgårdsby förr. Stugan är en typisk Replotstuga med möbler och föremål från 1700- och 1800-talet. Speciellt karakteristiskt för Replot är de målade allmogemöblerna, ofta med inslag av grönt.

Ett av museets guldkorn finns i kammaren där olika textilier, kläder och hattar finns bevarade: både handgjorda och maskinstickade kläder, exotiska hattar som sjömännen hämtat hem från långfärda seglatser och till och med en hjälm från andra världskriget. Imponerande är också museets boksamling, som fick sin början redan under hembygdsmuseets första år. Närheten till havet och sjömanslivet är synligt i samlingarna, genom föremål såsom kompass, olika nät, snöskor av sälskinn och koraller från Söderhavsöar.

Hembygdsmuseet är ett utmärkt besöksmål även för de små i förskolan eller för skolklasser som vill lära sig mer om sin hembygd och livet ”förr i tiidin”.

Mera information om Replot hembygdsmuseum hittar du i Museiportalen.

Besöksadress: Alexandersgatan 50, 65800 Replot

 

Kvarkens båtmuseum

Kvarkens båtmuseum i Malax är ett av Nordens största båtmuseum, med bland annat fälbåtar, skötbåtar och motorbåtar från Österbotten. Mera information finns på Malax museiförening rf:s hemsida.

Besöksadress: Åminnevägen 433, 66100 Malax

Korsnäs hembygdsmuseum

Korsnäs hembygdsmuseum finns i en gammal landbondstuga med traditionell inredning. I museet ordnas utställningar och andra evenemang under sommaren. Mera information finns på kommunens hemsida www.korsnas.fi.

Besöksadress: Kyrkobyvägen 32, 66200 Korsnäs

Bergös hembygdsmuseum

På Bergös museiområde finns ett flertal byggnader från 1800-talet, såsom Klockargården och Torparstugan, som berättar om öns kulturhistoria. Museet är öppet sommartid. Mera information finns på www.bergö.fi

Besöksadress: Hamnfladavägen 36 A, 66220 Bergö